De saté maak ik bij voorkeur van varkensnek. Kun je daar niet aankomen, gebruik dan halskarbonade. Het vlees is vettig, zodat het nauwelijks uitdroogt tijdens de verhitting. Dankzij het vet biedt deze sappige saté een volle smaak.

Ingrediënten saté

  • 500 g varkensnek of 500 g in 2 dikke plakken gesneden halskarbonade
  • 1 stuk verse gember van 2 cm
  • 1 stuk verse laos van 3 cm
  • 1 espressokopje zoete sojasaus (ketjap manis)
  • 2 theel. zoute sojasaus
  • 0,4 dl gembersiroop
  • 0,4 dl ahornsiroop
  • 1 eetl. sambal oelek
  • 1 eetl. honing
  • 1 limoen, uitgeperst
  • 1 citroen, uitgeperst
  • 1 eetl. vijfkruidenpoeder
  • 1 rode peper

Bereiding saté

  • Snijd het vlees in dobbelsteentjes van ongeveer 2 x 2 cm.
  • Rasp de gember en laos boven een flinke schaal. Doe er alle ingrediënten bij en schep een aantal keer om.
  • Dek de schaal af en zet 24 uur in de koelkast.
  • Leg wat bamboe satéprikkers in een bakje met water.

Ingrediënten ananascurry

  • 2 eetl. mosterdzaadjes
  • 1 eetl. korianderzaadjes
  • 2 sjalotjes, fijngesnipperd
  • 2 knoflooktenen, geperst
  • 1 rood pepertje, ontzaad en in een dunne ringen gesneden
  • 300 g verse ananas, geschild en in kleine blokjes gesneden
  • 2 eetl. appelazijn
  • 1 eetl. citroensap
  • 1 stuk verse gember, geraspt
  • 1 dl gembersiroop
  • 2 eetl. mangochutney
  • 2 eetl. kerriepoeder
  • Zout naar eigen smaak
  • Zwarte peper naar eigen smaak

Bereiding ananascurry

  • Verhit een koekenpan en rooster de mosterd- en korianderzaadjes 30 seconden. Wrijf vervolgens de zaadjes in een vijzel grof.
  • Doe alle ingrediënten in een schaal en schep een aantal keer om.
  • Dek de schaal af en zet 24 uur in de koelkast.

De saté roosteren

  • Haal het vlees uit de koelkast en rijg aan de satéprikkers.
  • Rooster de saté op een barbecue-rooster, een grillpan of onder de grill van de oven.
  • Je kunt tijdens het garen met een kwast nog wat marinade over de saté strijken.
  • Serveer de saté met de ananascurry.
Saté met ananascurry