Vier unieke kookboeken van Herman den Blijker.

Spelen met de seizoenen

Wat is er nu leuker dan koken met smakelijke seizoensgroenten en -fruit? Op basis van zijn kookervaring concludeert Herman den Blijker dat vooral regionale seizoensproducten veel smaak bieden. Deze producten leggen vanaf het land tot op het aanrecht weinig kilometers af en zijn doorgaans verser en rijper. De vraag naar Nederlandse seizoensproducten neemt toe, het aanbod groeit ook. Steeds meer boeren en tuinders verkopen hun spullen aan huis. Een toenemend aantal leveranciers laat zien waar hun groenten en fruit vandaan komen, zodat je weet wat je in handen krijgt. Met Hermans recepten zet je verrassend lekker eten op tafel.

Elk deel heeft een seizoen als thema: Lente, Zomer, Herfst en Winter. Elke week verschijnt er een boek. De afzonderlijke delen zijn met een bon uit het AD te koop in de winkel.

Eerdere edities

De samenwerking  tussen Herman den Blijker en het Algemeen Dagblad kent al een lange traditie. Wekelijks publiceert het Algemeen Dagblad een column van Herman  waarin hij de lezer een kijkje geeft in zijn culinaire wereld. Mooie recepten met eerlijke ingrediënten die door de lezer uitstekend te maken zijn.  Speciale voor deze Algemeen Dagblad actie zijn er door Herman zes mooie boekjes geschreven waarbij er telkens een ander ingrediënt centraal staat en laat hij zien hoeveel verschillende gerechten er gemaakt kunnen worden met dat ene ingrediënt als basis. Zo Laat Herman zien wat er allemaal gemaakt kan worden met tomaat, kip, ei, schaaldieren, aardappelen en varken. Deze boekjes worden verkocht door het Algemeen Dagblad en voor de echte kookliefhebbers is er ook een mooie verzamelbox.

Tomaat

Herman den Blijker

Herman den Blijker levert het bewijs: geen vrucht is zo veelzijdig als de tomaat. Tegenwoordig kun je zoveel soorten tomaten kopen, dat een beetje hulp van Herman geen kwaad kan. Dit boekje helpt je een aardig eind op weg. Verras je gasten met een pittige Bloody Mary, een tintelend koude tomatengranité en een verfrissende tomatencarpaccio. Maak het ontbijt spannender met tomatenjam, verwen je geliefde met een lustopwekkende tomatenbouillon, geef met tomatenchutney een salade een smaakstoot en bekroon een knoert van een hamburger met eigen-gemaakte ketchup. Tomaten, daar kom je dag wel mee door!

Kip

Herman den Blijker

Kluiftijd: Herman gaat met kip aan de slag. Sap tot aan je ellebogen, het vlees valt van de botten. Gebraden kip eten is echt gezellig oma-eten, wat hem betreft. Maar er is meer. Herman doet voor hoe je kip grilt, pocheert en konfijt. Hij maakt een kip uit blik, sappiger zul je een tokkie zelden hebben geproefd. Ook presenteert Herman klassiekers als kip met rode wijn, gebakken kippenlevers en voor de feestdagen een met zwarte truffel gevulde kip. De chef-kok maakt ook huiselijke hapjes klaar als tvsticks, saté en kippengehaktballetjes aan een stokje. Dankzij Hermans smaakbommen ga je geheid kiplekker door het leven.

Ei

Herman den Blijker

Herman den Blijker is een groot liefhebber van eieren. Hij kan zich als ontbijt niets lekkerder voorstellen dan een perfect gegaarde omelet die zowel warm en zacht als vanbinnen vochtig is. Zo’n ontbijt is als een tedere zoen van je geliefde. Een ei biedt de liefhebber veel kookuitdagingen. Herman benut de diverse mogelijkheden en laat aan de hand van foto’s zien hoe je een mooi gerezen soufflé en een knapperige Zwitserse meringue op tafel zet. Ook Hollandse klassiekers als de vlaflip en het advocaatje steekt Herman in een modern jasje. Koop verse eieren, bind het schort voor en ga lekker aan de slag.

Schaaldieren

Herman den Blijker

Herman den Blijker laat zien dat niemand de kreeft hoeft te vrezen. Als de elastiekjes maar om de scharen zitten. Aan de hand van foto’s laat Herman stap voor stap zien hoe je kreeft schoonmaakt. En kreeft van de barbecue? Dat is toch weer eens wat anders dan worst of kippenpoten! Leer een puike bisque maken en een klassieker als kreeft thermidor. Herman gaat ook aan de slag met Hollandse garnalen, gamba’s en rivierkreeftjes. Hij presenteert smeuïge garnaalkroketten, gamba antiboise en een risotto van schaaldieren. Kortom, dit boekje biedt voldoende kookstof voor zowel de avontuurlijke thuiskok als de beginner.

Aardappel

Herman den Blijker

Herman den Blijker beschouwt piepers als ware keukenhelden. Gelijk heeft hij, want aardappelen voeden ons al eeuwen. De knollen bezorgden ons land ook culinaire roem, denk aan het bintje. Laat je inspireren door de rondborstige chef-kok en haal meer uit de aardappel. Herman zet bekende en onbekende aardappelgerechten op tafel. Hij vertelt welke aardappel voor welk gerecht het meest geschikt is. En met de vele foto’s laat hij zien hoe je een beste friet met stoofvlees en een diepsmakende schep-gratin bereidt. Ook verrast hij met knapperige chips en een sjieke truffelaardappelsoep. Laat Herman maar met piepers schuiven!

Varken

Herman den Blijker

Wat zou het leven voorstellen zonder varken? De liefhebber kan niet zonder kaantjes in de boerenkool, uitgebakken krokante speklappen en een uitsmijtertje ham. Maar het varken biedt meer mogelijkheden. Herman den Blijker gaat stevig aan de slag met bekende, zoals sparerib, en onbekende delen van het varken. Wat te denken van botermalse varkenspootjes, een smeuïge paté van de wangen en de lever, en een sappige saté gesneden van een stuk doorregen varkensnek? Herman laat stap voor stap zien hoe zowel de avontuurlijke als de meer behoudende thuiskok een perfect stuk gegaard varkensvlees op tafel zet.