Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 2 preien;
  • Olijfolie;
  • 500 g bloemige aardappelen, geschild;
  • Zout;
  • 125 g boter, in blokjes gesneden;
  • 15 cl volle melk;
  • 100 g Remerker Ryp of Gruyère kaas, geraspt.

Bereiding

  • Kook de aardappelen in ruim water met een snuf zout gaar;
  • Snijd ondertussen het groen van de preien. Snijd het wit in langwerpige reepjes en spoel voor de zekerheid schoon onder de kraan;
  • Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie, voeg de prei toe en bak deze op laag vuur zacht;
  • Stamp de aardappelen fijn of passeer ze door een groentemolen;
  • Doe de puree in een pan en zet op een zacht vuur. Spatel de klontjes boter door de puree tot ze helemaal zijn opgenomen;
  • Breng de melk aan de kook en schenk deze al roerend door de puree.
  • Zet de gril van de oven aan;
  • Verdeel de puree over vier oven-bestendige bakjes. Verdeel de prei over de puree en verdeel de geraspte kaas over de prei;
  • Zet de bakjes onder de grill. Haal ze uit de oven als de kaas een kleurtje heeft.
Prei gratin