Voor 4 personen
Ingrediënten
- 2 preien;
- Olijfolie;
- 500 g bloemige aardappelen, geschild;
- Zout;
- 125 g boter, in blokjes gesneden;
- 15 cl volle melk;
- 100 g Remerker Ryp of Gruyère kaas, geraspt.
Bereiding
- Kook de aardappelen in ruim water met een snuf zout gaar;
- Snijd ondertussen het groen van de preien. Snijd het wit in langwerpige reepjes en spoel voor de zekerheid schoon onder de kraan;
- Verhit in een koekenpan een scheutje olijfolie, voeg de prei toe en bak deze op laag vuur zacht;
- Stamp de aardappelen fijn of passeer ze door een groentemolen;
- Doe de puree in een pan en zet op een zacht vuur. Spatel de klontjes boter door de puree tot ze helemaal zijn opgenomen;
- Breng de melk aan de kook en schenk deze al roerend door de puree.
- Zet de gril van de oven aan;
- Verdeel de puree over vier oven-bestendige bakjes. Verdeel de prei over de puree en verdeel de geraspte kaas over de prei;
- Zet de bakjes onder de grill. Haal ze uit de oven als de kaas een kleurtje heeft.
Prei gratin