Ingrediënten

Voor 4 personen

  • Olijfolie.
  • 700 g kalfsschenkel, droog gedept.
  • 6 zwarte peperkorrels.
  • 1 laurierblaadje.
  • 1 kruidnagel.
  • 1,5 l kalfs- of rundvleesbouillon.
  • 3 preien, schoongemaakt en ringen gesneden (deel van het groen afsnijden)..
  • 1 winterpeen, schoongemaakt en in stukjes gesneden..
  • 1/2 knolselderij, schoongemaakt en in stukjes gesneden.
  • 1 grote ui, geschild en in stukjes gesneden.
  • 1 kleine groene kool.
  • Zout.
  • Zwarte peper uit de molen.
  • 1 bosje platte peterselie, gesneden.

Bereiding

  • Zet de oven op 180 ℃.
  • Doe wat olijfolie in een verhitte koekenpan. Bestrooi de kalfsschenkel met zout en peper en bak in 2 tot 3 minuten aan beide kanten op middelhoog vuur goudbruin.
  • Doe de kalfsschenkel met het bakvocht in een overschaal. Schenk 300 ml hete bouillon (niet laten koken) bij de kalfsschenkel. Voeg de peperkorrels, het laurierblaadje en de kruidnagel toe.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet in de oven. Controleer na een uur of het vlees zacht is. Zo niet, dan nog 30 minuten laten stoven.
  • Zet de groenten zonder olie aan op middelhoog vuur in een grote koekenpan met antiaanbaklaag. Dit heet droogbakken, een deel van het vocht verdampt. Zo ontstaat een diepere smaak. Bak de groenten in porties.
  • Verhit olijfolie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag, Bak de prei, de wortel, de knolselderij en ui in zo’n 10 minuten op laag vuur beetgaar.
  • Trek de donkere buitenste bladeren van de groene kool, deze heb je niet meer nodig. Halveer de kool en verwijder de harde kern. Trek vervolgens de bladeren van de kool en snijd deze in strips.
  • Doe de koolstrips met de groenten en overgebleven bouillon in een soeppan.
  • Haal de schenkel uit de oven en verwijder de aluminiumfolie.
  • Verwijder de laurierblaadjes, de peperkorrels en de kruidnagel uit de ovenschaal. Schenk het stoofvocht van de schenkel in de soep. Laat de soep zo’n 10 minuten op laag vuur trekken. Proef een stukje knolselderij. Is deze gaar met nog wat beet, dan is de soep klaar.
  • Trek het vlees van de schenkel, verwijder eventuele taaie stukken. Doe het vlees in de soep, laat even opwarmen.
  • Breng de soep op smaak met zout en peper.
  • Schep de soep in warme kommen en verdeel de peterselie over de soep.
Wintersoep met kalfsschenkel