Spitsuur in de keuken

Bij kool denk je: winterkost. Maar sommige soorten zijn er de hele zomer door. Brassica oleracea combineert perfect met een stukkie spek. Ik zal eerlijk zijn. Ik denk zelden aan spitskool. Er zijn gewoon te veel andere lekkere dingen die de aandacht vragen. Daarbij, kool hoort voor mij bij de herfst en de winter. Maar spitskool komt al vanaf het late voorjaar van het land. Spitskool is dus geen koudebikkel als de boerenkool. Omdat het weer momenteel nogal schommelt, is het best een aardig idee om van spitskool een leuk tussenseizoenhapje te maken. Meer wil ik over spitskool niet kwijt. Nou vooruit, nog een paar tips. Koop alleen een heldergroene spitskool die stevig aanvoelt. Het buitenblad mag niet slap zijn. Snijd de kool doormidden en verwijder het hart. Want het groen is een stuk smakelijker. Daar laat ik het bij. Want er is een belangrijker kwestie. Eentje die een hele provincie op zijn grondvesten kan laten schudden.

Aangebrande Zeeuwen

Ik hoef alleen maar een brandende lont bij het kurkdroge kruit te houden, en dan, beng, heerst er oproer van Koewacht tot IJzendijke, van Zaamslag tot Stavenisse, van Kloetinge tot Dreischor en laten we al het aanstaande bloedvergieten in Kerkwerve, Biggekerke, Griepskerke, Aagtekerke en vooral op Flupsland niet vergeten. Ze giengen mekoare te donder met tonnen earepols, juunbuuze, juunpupe, griepe en wat er nog meer voor de klizzen komt! Al dit fraais heb ik uiteraard niet zelf bedacht maar me laten influisteren. Het klinkt allemaal lekker authentiek. Moet je je voorstellen dat je Zeeuwse lief (m/v) dit allemaal in je oor fluistert. Hosternokke, daar word je toch compleet ruuzebuuzig van? Raadpleeg zeeuwswoordenboek.nl voor de correcte vertaling. Het Zeeuws spek dat de spitskool vergezelt, veroorzaakt alle onrust. Is het buikspek dat je bij de slager of elders koopt werkelijk Zeeuws spek of Zeeuwse spek, dat is de kwestie. Die e heb ik zelf toegevoegd. Daar kom ik zo op terug. Ik heb een en ander grondig laten uitzoeken. Het handboek van de Slager anno 1954 zwijgt in alle talen en dat was heel verstandig van die gasten destijds. Want met aangebrande Zeeuwen wil je geen gedoe. Na zwaar uitpluizen blijkt in ieder geval dit.

Gemarineerd

Echt Zeeuws spek wordt zachtjes gaar gekookt in een pan vol smaakmakers, zo bedachten ze een paar honderd jaar geleden. Tegenwoordig wordt Zeeuws spek gemarineerd met pittig smakende spulletjes en vervolgens gegrild of geroosterd. Helemaal niets mis mee. Maar echt Zeeuws spek is het dus niet. Ik zou het Zeeuwse spek noemen, als dit van de heren en dames taalprofessoren en de Zeeuwen mag. Het spek gaat ook over de toonbank als Walcherspek. Maar ik denk dat deze benaming op Schouwen Duivenland niet wordt gepruimd. Weet je wat, ze zoeken het maar uit, die Zeeuwen. Als je niet aan echt Zeeuws spek kunt komen, kun je net zo goed zelf de pittige grillvariant maken. Meng 1 eetlepel honing met 2 theelepels vijfkruidenpoeder, 2 theelepels zoete sojasaus (ketjap manis) en 2 eetlepels zoete sherry. Leg 200 gram gerookt buikspek in de marinade en laat afgedekt een paar uur in de koelkast marineren. Bak het spek aan beide zijden een paar minuten in een droge koekenpan met een antiaanbaklaag. Volg verder het recept. Saluu en de kost!

Spitskool met spek

Ingrediënten

Voor 4 personen

  • 8 plakken Zeeuws spek (niet te dun gesneden)
  • spitskool
  • arachideolie
  • boter
  • 1 appel, in dobbelsteentjes
  • zout
  • zwarte peper

Bereiding

  • Bak het spek uit in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  • Laat uitlekken op keukenpapier.
  • Snijd de spitskool in vieren, verwijder de stronk en snijd de kool vervolgens in kleinere stukken.
  • Verhit een scheutje arachideolie in een koekenpan en bak de spitskool maximaal 1 minuutje op hoog vuur.
  • Verhit een klont boter in een koekenpan en bak de appeldobbelsteentjes kort: ze moeten nog beet hebben.
  • Meng het spek met de appel en spitskool.
  • Breng op smaak met peper en eventueel wat zout (het spek is al zout).
  • Dien het gerecht op.

 

Herman den Blijker over spitskool