Piepergebod: dik schillen

Vlak onder de schil zitten de vitamines, dus was het dun schillen geblazen. Maar denk eens andersom! Als je de schillen eet, komen de vitamines vanzelf mee. Genoeg mensen schillen nog zelf hun aardappelen. Maar wat doen die pieperjassers met de schillen? Leefden zij pakweg vijftig jaar geleden, dan hoefde daar niet lang over nagedacht te worden. De schillen gingen mee met de schillenboer, samen met het groen uitgeslagen brood, de andere groenteresten en het fruitafval. Deze man, een klikobak van vlees en bloed, trok met paard en wagen een paar keer per week door de straten, zodat mensen nooit te lang met hun gistende rommel bleven zitten. Het afval vormde zijn handeltje dat hij bij de boeren sleet die hun dieren ermee voerden. De dieren kregen op een zeker moment uitgekiende dieten van de veevoederindustrie voorgeschoteld. De schillenboer kon zijn nering opdoeken. Hij deelde zijn lot met vele andere deurleurders die hun waren aan huis aan de man/vrouw brachten: de visboer, de soepboer, de aardbeienman, de melkboer, de olieboer, de voddenboer, de mosselman, de marskramer, de scharensliep et cetera, et cetera. Best jammer, want dankzij het directe contact dorst de beste man of vrouw je niet snel met rotzooi op te zadelen. ‘Krijg jij maar het heen en weer met je rotte vis!’ galmde het door de nauwe stadsstraten. De visboer kromp ineen, in die straat kon hij het dan wel schudden. Moet je eens in de supermarkt proberen, tien tegen een dat ze je een beetje glazig aanstaren. Want vis mag toch best een beetje vissig ruiken? Daar is het tenslotte vis voor. Ik zeg het nog een keer: vis ruik je niet. Riekende vis is ouwe vis. Daar loopt een beetje niet al te hongerige kater nog omheen.

Hipsterhapje

Eigenlijk zouden we nu ter ere van al die ambachtslui een minuut stilte in acht moeten nemen. Laat even goed doordringen wat er met hun verdwijnen aan straatcultuur en kwaliteit verloren is gegaan. Vanaf hier een wit stuk papier dat vooral heel veel STILTE uitstraalt. Ik denk dat je dit best kunt waarderen, een momentje voor jezelf. Je kunt ook kwaad worden en in het ergste geval de krant opzeggen. Ik zeg: dan heb je het niet begrepen. Maar wellicht laat ik me door mijn nostalgische bui iets te veel meeslepen. Ik bedenk me ineens dat de visboer, de slager, de groenteboer maar ook de platenboer, de seksspullenboer, de marskramer, de banketbakker, noem maar op, weer langs de deur komen, alleen op een tijdstip dat wij wensen. Dankzij internet. Kom ik terug op het onderwerp van vandaag: aardappelschillen. Ik had geen idee hoe ik daar een column mee kon vullen. Je moet toegeven, ik heb me er aardig weten uit te kletsen! Maar ik wilde de schillen in het kader van de aardappelweken per se aan bod laten komen. Want een portie gefrituurde aardappelschillen is een ongegeneerd lekker knapperige smaakbom waar menig frietje het tegen aflegt. Weet je wat ik denk? Dat het alleen maar een kwestie van tijd is voordat de schillenboer weer aanbelt. Staat er zo’n goedlachse hipster met een knotje en een baardje voor je deur, regelrecht weggelopen uit Heel Holland Bakt. Je groentevuil moet hij niet, hij biedt je een zak versgebakken schillen. Wedden dat je geen nee durft te zeggen?

Krokante aardappelschillen met mayonaise

Ingrediënten

  • 1 bol gepofte knoflook
  • 600 g eerstelingen, geschild
  • 2 grote lepels olijfolie
  • 5 takjes tijm
  • 5 takjes rozemarijn
  • 2 el mayonaise
  • arachideolie
  • zout

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180C.
  • Snijd bovenkant en onderkant van de aardappelen en schil hem dan in 8 kanten. Bewaar de geschilde aardappelen in water (maximaal 2 dagen) tot verder gebruik.
  • Was de aardappelschillen 10 minuten onder de lopende kraan en laat de schillen even in het water liggen.
  • Doe 2 grote lepels olijfolie in een steelpan met metalen handvat en zet de pan op hoog vuur.
  • Voeg schillen, tijm, rozemarijn en knoflook toe.
  • Zet de pan circa 30 minuten in de oven.
  • Haal het gerecht uit de oven, sprenkel wat arachideolie erover en voeg naar smaak zout toe.

 

Herman den Blijker over aardappelschillen