Steenfruit. Heel goed te pruimen

Van pruimen is heel goed een sterk alcoholisch drankje te stoken, maar de vruchten doen het ook prima in gezonde vruchtensapjes, baksels en bij varkensvlees. De pruimentijd barst weer los, hoog tijd om met het steenfruit in de keuken los te gaan. Laat het niet bij een pondje, maar sla groot in en verwerk de vruchten in sapjes die je nog maandenlang een dikke glimlach op het gezicht zullen bezorgen. Je kunt het fruit inmaken als pruimen op sap of als jam. Of wat dacht je van zelfgemaakte brandewijn, de bekende slivovitsj, die gaten in de slokdarm brandt. Zelf van pruimen een drinkbaar sapje stoken is een legale bezigheid, mits voor eigen gebruik. Je hebt alleen een alcoholdistillatieapparaat inclusief vergunning nodig. Deze combi kost wel een paar knaken. Het kan ook goedkoper. Op internet reppen amateurdistillateurs over het stoken van brandewijntjes met de Smartstill, dat veel minder kost dan een echt distillatieapparaat. De Smartstill is in principe bedoeld om water mee te distilleren. Maar bijdehandjes krijgen er dus ook alcohol uit. Het is maar dat je het weet. Overschot Je kunt ook voor gemak kiezen en een fles Pruimpje prik in van Van Wees kopen. Alleen die naam al is de aanschaf van een fles waard. De stoker meldt dat hij verse reine-claudes en vanillestokjes verwerkt. Van Wees biedt ook Mestreechse pruimenlikeur, gestookt van plaatselijke reineclaudes en kleine mirabellen. Maar goed, dan zit je nog steeds met een overschot aan verse pruimen.
Helemaal van deze tijd is de crumble, het kruimeldeeg dat perfect combineert met pruimen. Welke soort je verwerkt, is aan jou. Weet in ieder geval dat je ze onrijp kunt kopen, want ze rijpen goed na in een papieren zak. De rijpheid test je door er een in je hand te nemen en er zachtjes met de muis van je hand in te knijpen. Rijpe pruimen geven mee, maar zijn niet te zacht. Je hebt de keuze uit de populaire Opal en de Reine Victoria. Met de groene Reine Claude Verte is het oppassen geblazen. Er zijn zat groene pruimen uit Nederland die onder deze naam worden aangeboden, want voor een Reine Claude Verte kun je een hogere prijs vragen. De wannabe reines komen qua smaak niet in de buurt van de diepzoete honingachtige smaak van een echte Reine Claude Verte. De beste exemplaren komen doorgaans uit Frankrijk, waar deze pruim beter gedijt dan in het frisse Nederland. Hollandse telers behalen wel puike resultaten met de eerder genoemde Opal en Victoria, en ook met de Jubileum. Overweeg voor een pruimencrumble of pruimentaart ook eens de verwerking van de langwerpige kwets. Deze is harder en zuurder dan de handpruim, maar bevat meer suiker en minder water: een ideale bakpruim.

Pectine

Pruimen combineren goed met perziken, nectarines en abrikozen. Zo kun je de taart een ander smaakje geven, ter afwisseling. Ook gaan ze goed samen met vettig, jong varkensvlees. Tijdens het koken ontstaat een diepsmakende jus met een mooi zuurtje. De smaak wordt verder verdiept met een flinke lik mosterd. De jus krijgt een perfecte binding dankzij de uit het steenfruit vrijkomende pectine, het stofje dat de jam dik maakt. Kortom, met pruimen kun je vele kanten op.

Pruimencumble

Ingrediënten

  • 1 kg pruimen
  • 2 el suiker
  • 1 tl kaneelpoeder
  • 150 g bloem
  • 150 g kristalsuiker
  • 3 g zout
  • 150 g koude boter, in blokjes gesneden
  • 150 g amandelpoeder
  • 4 bollen vanille-ijs

Bereiding

  • verwarm de oven voor op 180 ˚C.
  • Snijd de pruimen in parten en verwijder de pitten.
  • Meng de pruimen met 2 el suiker en 1 theelepel kaneelpoeder.
  • Maak het deeg voor de crumble: meng de bloem, kristalsuiker,
  • zout, boter en de amandelpoeder.
  • Werk met de vingertoppen de blokjes boter erdoorheen zodat een crumbledeeg ontstaat (kneed niet te lang).
  • Verdeel de pruimen over vier ovenschaaltjes.
  • Verdeel het deeg over de pruimen.
  • Zet de schaaltjes 30 minuten in de oven.
  • Serveer met een bolletje vanille-ijs.
Herman den Blijker over pruimen