Lief voor je lijf

Het menselijk lichaam is een prima werkende machine die zichzelf de hele dag door van gifstoffen ontdoet. Maar in de dagelijkse praktijk kunnen we daar best wat hulp bij gebruiken. Je struikelt tegenwoordig over de detox-sapjes. Is detoxen een hype? Eerst een korte uiteenzetting voordat ik antwoord op deze vraag geef. Detoxen is een duur woord voor ontgiften. Bij dat laatste woord moet ik aan de kat denken die zich plotsklaps een koe waant en een maaltje vers gras naar binnen werkt. Omdat de poes geen rund is, heeft het beest geen weet van herkauwen en deponeert de onverteerbare graskots op het tapijt. Je kunt mobieltjes, schoenen en serviezen naar het dier gooien, tot een gedragsverandering leidt dit geweld niet. De reflex is sterker dan de wil van de kat. Het kattenlichaam ontdoet zich autonoom van ongerechtigheden, omdat het vindt dat het daar de hoogste tijd voor is. De natuur leert mij hier: detoxen is geen hype. Bij mensen werkt het wat anders omdat we kunnen nadenken, vermoed ik. We kunnen de signalen van ons lichaam wegredeneren of onderdrukken. We ontwikkelen zelfs gedrag waar het lichaam last van heeft, denk aan roken, te vet eten, noem maar op. Als we geen controle meer over onszelf hebben, bijvoorbeeld na een drankgelag, neemt het lijf de besturing over en vinden we onszelf terug, hangend boven een wc-pot. Da’s een perfect voorbeeld van een detoxoerreflex.

Hamsterinstinct

Het menselijk lichaam is dan ook een prima werkende machine die zich de hele dag door van gifstoffen ontdoet. Maar de meeste mensen luisteren te weinig naar hun lichaam. We eten snel en vaak te veel, verorberen vette en zoete  tussendoortjes en ademen schadelijke stoffen in. Velen onder ons zijn zich wel bewust dat zo’n levensstijl schadelijk voor het lijf kan zijn. Maar hoe gaat het? In het Westen beschikken we 24 uur per dag over voedsel. Zeg daar maar eens nee tegen. Daarbij zijn we nog lang niet uitgeëvolueerd. Oerreflexen kunnen zich tegen ons keren. Vele lezers zien in de spiegel waar het royale voedselaanbod toe leidt. Zuchtend wordt de BMI opgemeten, de score valt zelden mee. Je kunt dan de pest aan jezelf hebben. Ik zeg: niet doen. Want (te) dikke mensen beschikken in feite over een ideaal lijf, dankzij de oerreflex die bij voedselaanbod knoerthard het signaal ‘hamsteren!!!’ afgeeft. Vet op het lijf verhoogt − al sinds het Stenen Tijdperk − de overlevingskansen. Maar het sterke overlevingsinstinct werkt ons in de 21ste eeuw tegen. Voedsel is overal. Je moet dus de hele dag het hamsterinstinct onderdrukken. Luisteren naar je lijf is in deze wereld een zware opgave. Genoeg mensen zien brood in onze dagelijkse strijd. Zij zadelen ons op met een keuzeprobleem en een schuldgevoel: het inmiddels krankzinnig grote en gevarieerde dieetaanbod. Het dieet zegt: je hoeft niet dik te zijn. En als je het wel bent, dan is het je eigen schuld. Ammehoela. Ik heb er een paar geprobeerd. Mijn conclusie: wat echt helpt, is regelmatig bewegen en de consumptie matigen. Verwacht van mij dus geen dieetadvies.

Dille

Met het oog op die kat lijkt het me wel zinvol je een smakelijk detoxsapje te bieden. Detoxen is geen dieettralala. Je ontdoet je met gezonde spullen van overtollige rotzooi. Dat kan nooit kwaad. Wellicht krijg je na zo’n detoxkuurtje een betere relatie met je lijf. Ontdek je oerreflexen dankzij een watertje met ontgiftende herrie als gember, citroen en augurk. En dille, wat een ongelofelijke ontgifter schijnt te zijn. Daar laat ik me dus met plezier mee vereeuwigen. Verwerk trouwens bij voorkeur smaakvolle Italiaanse citroenen, afkomstig van de Amalfikust. Of je veel moeite moet doen om die te scoren? Dat is juist de bedoeling: aan de slag met dat lijf.

Detoxwater

Ingrediënten

  • 5 cm gember (met schil), in plakjes gesneden
  • 1 augurk in lange repen gesneden (of 3 cm komkommer in reepjes gesneden)
  • ½ citroen in halve schijfjes
  • 10 gehalveerde aardbeien
  • 10 takjes dille

Bereiding

  • Doe 1 l water in een kan
  • Voeg alle ingrediënten toe
  • Laat 10 uur afgedekt in de koeling staan
  • Serveer met wat ijs in een glas

Tip

Voeg nog frambozen, appel en/of munt en citroentijm toe

Op uw gezondheid

 

Herman den Blijker over dille