Versier je vrouw met ’n bloemetje

Je ziet steeds vaker dat koks hun gerechten opfleuren. Letterlijk. Met bloemetjes. Eetbare bloemetjes  ‘Zeg het met bloemen’ is een reclameslogan die al lang meegaat. Gek genoeg zag ik als jong ventje iemand voor me die het woord nam terwijl hij zijn mond vol bloemen had. Dat is minder gek dan het lijkt: het aanbod van fleurig spul waarmee je van jezelf een kakelende vaas maakt, vormt inmiddels een indrukwekkend boeket. Ik bedoel dan niet eetwaar als broccoli, bloemkool en artisjok. Ook denk ik niet aan patentbloem, de enige ‘bloem’ waarmee in menig keuken wordt gekookt. Het gaat om bloemistenspul als chrysanten, goudsbloemen, viooltjes en dahlia’s. Vele koks fleuren inmiddels hun gerechten met deze en andere bloemetjes op. Ze ondersteunen de uitstraling van een ge recht, maar bloemen kunnen ook smaak aan het eten toevoegen. Vooral de Oost-Indische kers en de goudsbloem bieden een pittig smaakje, mits afkomstig van een goede teler. Zo’n bloempje doet het goed in een salade. Innovatieve telers brengen steeds maffer spul op de markt. Zo kreeg ik bij een Westlandse teler een keer een kamilleknopje te proeven. Tenminste, zo zag het dingetje eruit, dus verwachtte ik een vergelijkbare smaak. Mooi dat ik zwaar op het verkeerde been stond. Het ging direct van benggggg! Het leek wel of mijn tong zich ontlaadde, met een mond vol megatintelende vleeslap als gevolg. Vergelijk het met een vonk statische elektriciteit die van je vingers kan springen. Een szechuanpepertje veroorzaakt dat tinteleffect ook. Gebruik je te veel
van deze pepertjes, dan wordt de tong zelfs verdoofd. Szechuan button heet het bloempje dan ook; moet je een keer proberen.
Je kunt ook kiezen voor relaxt bloemenspul als borage, akkerwinde, de bloemetjes van koriander, vlierbloesem, rozenblaadjes of lavendel. Met deze opwindend geurende, smakelijke bloemetjes kun je een romantisch aromatisch dinertje op tafel zetten. Kortom, iets voor avontuurlijk ingestelde mannen die met een zelfgekookt hapje indruk willen maken op de laatste verovering. Dus geen shoarma met knoflooksaus. Als je wilt charmeren met meters ver reikende knoflookdampen, dan moet je van goeden huize komen om in de smaak te vallen. Nee mannen, dineren met bloemen geeft ontluikende liefdesgevoelens pas een zetje in de goede richting. Wat mij betreft ga je aan de slag met een bos flinke bloemen, dat maakt indruk. Zoals courgettebloemen, gevuld en gebakken in olijfolie, die je aankondigt als fiori di zucchina ripieni e fritti. Rauw serveren kan ook, met sla als rucola, wat zeezout en olijfolie. Je zult wel moeite moeten doen om de bloemen te vinden. Het zal op bestellen bij de groenteboer uitdraaien. Zelf kweken kan ook, op het balkon of terras. Oogsten als de bloemen op hun mooist zijn en er een courgette in wording achterhangt. Courgettebloemen horen qua voedsel in het rijtje slakken, kikkerbilletjes en frambozenazijn thuis. Producten die werden ontdekt tijdens een vakantie in het zuiden, maar niet zo massaal in de armen werden gesloten als pak ’m beet brie, knoflook, Parmezaanse kaas en serranoham. Wellicht dat de courgettebloem dankzij de bloemetjesgolf wel voet aan de grond krijgt. Ik mag het hopen, want het gerechtje van vandaag maakt het leven net weer iets geuriger en fleuriger. Volgens mij zijn we daar met z’n allen hard aan toe. 

Ingrediënten

8 courgettebloemen met steel
300 g tempurameel
1 dl jonge jenever
handje ijsklontjes
zout
zwarte peper uit de molen

Bereiding

Verwarm de frituur tot 180C.
Maak met je vingers de tempurabloem los in een kom en giet langzaam de ijskoude jenever erbij.
Voeg dan de ijsklontjes toe en wacht tot ze zijn gesmolten. Hoe kouder het beslag is, hoe beter.
Leg de courgettebloemen in het beslag tot ze geheel zijn ondergedompeld. Doe ze vervolgens in de frituur.
Haal ze na 2 minuten eruit en wentel ze opnieuw door het beslag.
Frituur de bloemen opnieuw.
Als ze mooi van kleur zijn en krokant (na ongeveer 4 minuten), zijn ze klaar.

Herman den Blijker over courgettebloemen