Takje vol aroma

Verse tijm doet het prima op pijlstaartinktvis en mosselen. De wilde variant van de smaakmaker vind je in een zomerse cocktail met gin en citroen. Verse inktvis wil maar niet echt doorbreken in het leven van de thuiskok. Velen zien op tegen het schoonmaken. Mijn tip: bekijk filmpjes op internet waar vaardige handen laten zien dat schoonmaken een peulenschil is. Je moet wel weten welke soort inktvis onder het scherpe mes belandt. Calamares is populair. Dit hapje wordt meestal van pijlstaartinktvissen gesneden. Deze inktvissen hebben een klein kopje, dunne tentakels en een puntig lichaam. Je snijdt de inktvis na het schoonmaken in dunne ringen. Daarna bak je ze kort op hoog vuur met wat tijm, de smaakmaker van deze rubriek. Veel inktvis wordt geïmporteerd. Maar ook voor onze kusten zwemt smakelijk spul, zoals zeekat. Verser kun je inktvis niet krijgen, daar valt ook wat voor te zeggen. De zeekat, of sepia, heeft een wat boller lijf dan de  pijlstaartinktvis en korte tentakels, maar kun je op dezelfde manier klaarmaken. De octopus is een slag groter. Hij schijnt erg goed de winnaars van voetbaltoernooien te kunnen voorspellen.
Ik wil ook graag een voorspelling doen. Als je een octopus een minuut of 10 in zout water blancheert, daarna op laag vuur stooft in witte wijn met tijm, een rood pepertje, knoflook en tomaat, en dan opdient met wat olijfolie, durf ik te wedden dat je een perfect zomerhapje op tafel zet. Inktvis combineert goed met zuidelijke kruiden als de aromatische tijm. Ik werk het liefst met verse takjes, vanwege het aroma. Gemalen tijm in een potje zou ik mijden, want vaak worden de blaadjes met de takjes tot stof gemalen. Ruik het verschil en je begrijpt mijn voorkeur. De blaadjes rits je met de handen van de takjes.
Zo nu en dan kom je ook citroentijm tegen. Deze tijmsoort kun je ook voor het gerecht van vandaag gebruiken. Citroentijm gaat dankzij de frisse smaak goed samen met vis, groenten, salades en kan worden verwerkt in frisse desserts. Erg lekker: tijm met jonge paarse artisjokken, die kleine bollen. Combineer deze tijmsoort niet met rood vlees, dat werkt niet. In zuidelijke landen kun je wilde tijm plukken, de farigoule. Deze krachtig smakende tijm doet het goed in een lamsschotel. In Frankrijk stoken ze van de tijm Farigoule, een Provençaalse likeur. Nu associeer ik tijm in een suikeroplossing doorgaans met hoestdrankjes. Maar laat dat je er niet van weerhouden om een keer een flesje te scoren voor een zomerse mix met gin en citroensap. Shake de drank met ijs, schenk in een cocktailglas en serveer met een tijmtakje.

Mosselen

In mijn keuken hebben we altijd een grote voorraad superfijn gesneden tijm en rozemarijn, waar we niet alleen de inktvis maar ook andere gerechten mee op smaak brengen. Erg populair zijn gebakken bouchots, een klein maatje mosselen die voor Bretonse kusten aan palen groeien. Je kunt ook Zeeuwse mosselen maatje super gebruiken. De mosselen hard bakken in olijfolie. Als ze openspringen voeg je het kruidenmengsel en veel zwarte peper toe, een paar keer opschudden en een klont boter toevoegen. Nog een paar keer opschudden en dan gelijk opdienen. Je zet een ideaal zomergerechtje op tafel: snel klaar, licht verteerbaar en vol zuidelijke smaken.

Inktvis met tijm en linzen

Ingrediënten

  • boter
  • 1 tl kerriepoeder
  • 1 kleine rode ui, fijngesneden
  • 100 g gedroogde rode linzen
  • 2 dl kippen- en groentebouillon
  • olijfolie
  • 200 g schoongemaakte inktvissen, in ringen gesneden
  • 1/2 tl cayennepeper
  • zout
  • paar takjes tijm

Bereiding

  • Smelt een klontje boter in een kleine pan met dikke bodem
  • Voeg de kerrie en de ui toe en bak dit ongeveer een minuut op middelhoog vuur
  • Voeg de rode linzen toe en schep een paar keer om
  • Breng de bouillon aan de kook en haal deze van het vuur
  • Schenk de bouillon bij de linzen
  • Kook de linzen 15 minuten op middelhoog vuur (zorg dat ze nog een beet houden)
  • Verhit wat olijfolie in de koekenpan
  • Bak de inktvisringen kort op hoog vuur
  • Controleer tijdens het bakken of ze niet taai worden
  • Voeg op het laatst cayennepeper en zout toe en breng op smaak met de takjes tijm

Eet smakelijk

Herman den Blijker over tijm