Lekker slempen

Ooit was slemp een opwekkend wondermiddel voor verkleumde schaatsers. Hoogste tijd om het drankje uit de vergetelheid te halen en er een – historisch onverantwoorde – theedraai aan te geven. Ondanks een niet officieel verbod van de redactie stipte ik vorige week toch even ‘het weer’ aan. Heb ik het eventjes bij het rechte eind gehad! Het begon direct erna hel & verdoemenis te vriezen. Al die bottende planten, ontluikende narcissen en trekweigerende vogels werden door Moedertje Natuur hard op hun plek gezet. Om te voorkomen dat de winter zich terugtrekt, presenteer ik wederom oud-Hollandse kneuterigheid met dikke smaken: slemp. Weet je wat leuk aan slemp is? Je kunt er met gemak deze pagina over vol ouwehoeren. En dat ga ik dan ook doen. Eerst even de taalkundige aspecten van slemp bespreken. Ik hoor mensen niet meer zo vaak verbaal met ‘slemp’ aan de slag gaan. Terwijl je met slemp lekker vet uit de hoek kunt komen. ,,Hé, ouwe slempemper! Er hangen hele slempzakken onder je ogen! Je hebt je zeker weer misdragen op een of andere slemppartij. En nou zit je aan de slemperij? Dat krijg je ervan.”

Versterkend

Ik denk dat iedereen, ook als je de betekenis van het woord niet kent, aanvoelt waar ik het over heb. Slempen staat in de Lage Landen al eeuwen voor brassen, onmatig losgaan met eten en drinken. Toen de koffie- en theecultuur nog niet in onze polders heersten, was slemp de nationale opkikdrank. Al heel lang is slemp ook bekend als een versterkende drank. Je schijnt er zelfs braakneigingen mee te kunnen onderdrukken. Het was dan ook een favoriet nieuwjaarsdrankje. Lang geleden schonken koek-en-zopies zelfgemaakte slemp voor de verkleumde schaatser. Met zo’n slemp is het opwarmen van een pak chocolademelk maar een armoedige bedoening. Ergens onderweg zijn we de slemp vergeten of we werden er gewoon te lui voor. Want voor een geslaagde slemp moet je moeite doen. Ik wil het drankje uit de vergetelheid trekken. Ik geef het drankje een historisch niet verantwoorde theedraai, gewoon omdat de slemp er net even lekkerder van wordt. Saffraan geeft slemp een aparte smaak. Met echte saffraan moet je oppassen, want het spul overheerst snel. Wist je dat saffraan zo’n beetje het duurste voedingsmiddel is dat je kunt kopen? Voor een kilo topsaffraan betaalt de particulier al gauw 8000 euro. Vergeleken met saffraan zijn pak ’m beet zwarte wintertruffels en wagyuvlees spotgoedkoop.
Gelukkig heb je voor de meeste gerechten maar een paar draadjes nodig. Met 1 gram doe je waarschijnlijk een paar maanden. Er is dan ook geen enkele reden te bedenken om saffraan te vervangen door het veel goedkopere geelwortelpoeder (kurkuma). Met dat spul is niets mis, maar het smaakt niet naar saffraan. Wees op je hoede, want het wordt ook als saffraanpoeder verkocht. Verziek de smaak van de slemp niet, kies voor de draadjes. Waarom is saffraan zo duur? Omdat oude gebochelde vrouwtjes in saffraanlanden als Spanje en Griekenland ook een centje moeten verdienen. Saffraandraadjes zijn de stempels – ook stigma’s genoemd – van een krokus. De dames trekken met hun blote handen de stempels voorzichtig uit de bloemen. Je begrijpt: ze zijn wel even bezig voordat er een kilo stempels op tafel ligt.

Pijpkaneel

Tip voor de fanatiekelingen: koop coupé saffraan, daaruit zijn de minder krachtig smakende stempels verwijderd. Koop ook een stuk pijpkaneel, de opgerolde binnenbast van de kaneelboom ut Sri Lanka. Een mindere kwaliteit heet kassia en is dikker en harder. Ik zou zeggen, maak een kop hete slemp, snijd een paar plakken kruidkoek, smeer er een centimeter dikke laag roomboter op en je kunt het winterleven
weer aan!

Slempthee

Ingrediënten

  • ½ theelepel zwarte
  • thee, los
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • stukje foelie
  • paar draadjes saffraan
  • 250 ml melk
  • ½ citroen, schil geraspt
  • 4 theeglazen
  • stukje kaasdoek

Bereiding

  • Doe de kruiden en de theebladeren in een stukje kaasdoek en knoop het dicht
  • Verwarm de melk op laag vuur in een pannetje met de kruiden en de geraspte citroenschil
  • Laat 20 minuten op laag vuur trekken
  • Voeg de melk toe aan de glazen thee.

Tip

Bind de melk met wat maizena en serveer het mengsel op deze wijze zonder het in de thee te mengen

Herman den Blijker over slempthee