Het leven is als minestrone

Eten wordt steeds belangrijker in ons leven. We moeten gezonde superfoods kanen en Facebook wemelt van de culifoto’s. Jammer dat deze houding niet is terug te vinden in de lijst der lijsten. Oke, die Top 2000-gekte ligt alweer een paar weken achter ons. Dat neemt niet weg dat ik er toch nog mijn zegje over wil doen. Met een schuin oog gericht op de komende Top 2000 die ongetwijfeld eind dit jaar weer miljoenen huiskamers, kantoren, fabrieken en automobielen met geluid zal vullen. Tijd genoeg dus om te zorgen dat de lijst ook vanuit culinair oogpunt wat gaat voorstellen. Daar heb ik wat over te mekkeren. Er staan legio nummers in de lijst waarin zaken worden bezongen als de liefde, keiharde autoseks, het Hogere, relatieproblemen, vliegers, hotels, Brabant, Afrika, moddervette Rosies, bruggen over troebel water en weet ik veel wat niet meer. Zelfs jodelaars krijgen de ruimte. Allemaal helemaal niets mis mee. Maar nummers die het tafelen of de kunst van het koken bezingen? Nauwelijks een spoor van. Toch wel apart. Want je struikelt tegenwoordig over de restaurantrecensies op websites en in gidsen, tijdschriften en kranten.
Menig culi-die-er-blijkbaarvoor-heeft-doorgeleerd getuigt in zijn/haar stukjes over opkomende hallucinaties tijdens het verorberen van hapjes van dit en liflafjes van dat. Nederland maakt een ware culinaire renaissance door, het regent al jaren sterretjes. Nog even en we gaan de Belgen voorbij. Dat moet toch ook zijn weerslag hebben in de Top 2000? Ik gaf de huisstatisticus de opdracht om de hele lijst op kanen door te akkeren en mij van advies te dienen. Ik weet het nu zeker: het grote genieten vindt geen navolging in de lijst der lijsten. Wel gaan flippende adelaren los met tequila tijdens alweer een zonsopgang. Brown sugar blijkt geestverruimende bruine ‘suiker’ en White rabbit van Jefferson Airplane behandelt geen konijn met mosterd, maar dope. Bij Flappie is de intentie juist, maar Youp weet er op de valreep toch nog een protestsong van te bakken. Kortom, het is vooral drugs, drank en kindermishandeling wat de klok slaat.
Die nummers hebben nuchtere Hollanders de Top 2000 ingestemd! Maar iets over lekker nassen, ho maar. Er moet wat meer variatie op het menu, mensen. Desnoods volkshappen, bezongen door Van Duin in het Pizzalied, Johnny Hoes’ Friet met mayonaise of Knolraap en lof, schorseneren en prei van Drs. P. Green onions van Booker T and the MG’s kan ook, Jambalaya van de Carpenters is een moetje. Desnoods Eat all you can van The Fat Boys. Die gasten rappen dat ze de hele bende naar binnen shovelen. Dat spreekt mij wel aan, ik ben ook jong geweest. Ik vrees dat je ergens in november mijn advies niet zult opvolgen. Maakt niet uit, ik zoek wel troost bij een bakkie minestrone. Uitgevonden ergens in de middeleeuwen. Door Toscaanse boerinnen. Die pleurden wat ze maar tegenkwamen in de ketel. Bleek het resultaat nog een knap soepje op te leveren ook. Bijdehandjes ontfutselden hun mama’s en oma’s de recepten. Daar kunnen we ons voordeel mee doen. Ik lepel knorrend van tevredenheid het diepe bord leeg en fluit ondertussen Life is a minestrone van 10 CC: ‘Life is a minestrone, served up with parmesan cheese. Love is a fire of flaming brandy upon a crepe suzette. Let’s get this romance cooking, honey.’ Daar sluit ik me helemaal bij aan! 

Minestrone

Ingrediënten

  • 1 kg tomaten, ontveld en in stukken gesneden
  • uien, fijngesneden
  • prei, in stukken gesneden
  • wortel, in stukken gesneden
  • plak knolselderij, in stukken gesneden
  • 3 tenen knoflook, fijngesneden
  • 200 g witte bonen
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 l bouillon (groente- of vlees-)
  • 1 el rozemarijn, fijngehakt
  • 1 el tijm, fijngehakt
  • 2 el basilicum
  • olijfolie
  • 150 g Parmezaanse kaas, geraspt

Bereiding

  • Doe de bouillon en de tomaat in een pan en breng aan de kook.
  • Laat even op laag vuur staan en pureer de tomaten met een staafmixer als ze zacht zijn.
  • Doe wat olijfolie in een koekenpan en zet de ui en de knoflook aan.
  • Zet vervolgens de tomatenpuree apart aan.
  • Zet dan de prei, wortel en knolselderij aan.
  • Doe alles in een soeppan.
  • Voeg de bouillon met de gepureerde tomaten toe.
  • Voeg de tijm en rozemarijn toe.
  • Breng het geheel aan de kook en zet het dan op laag vuur.
  • Voeg de witte bonen toe (als deze uit pot of blik komen even afspoelen onder de kraan).
  • Breng de minestrone op smaak met zout en zwarte peper.
  • Roer op het laatste moment de basilicum erdoor.
  • Verdeel de soep over 4 borden.
  • Strooi er wat Parmezaanse kaas over.
Herman den Blijker over minestrone