Zomerse friet

Je moet hem alleen niet rauw eten, verder kun je met deze knol alle kanten op. Friet is zo’n beetje de meest zomerse hap die ik kan bedenken. Patat hoort bij de zomer zoals puisten bij een puber. Des zomers trekken friet en mayo bikkende volksstammen vetsporen over de nationale strandboulevards. Friet heerst overal, in de pretparken, bij de zwembaden, in de bossen en op de festivalweiden: friet en bier terwijl je je gehoor laat verbouwen door een metalband. Beter kan niet. ‘Zonder friet goat het niet’, zegt een beetje boer. Met friet heb je tegenwoordig wat te kiezen. Zelfs topkoks openen frietzaken. Zulke friet biedt dikke smaken, op de friet gaan versgemaakte sauzen en stoofjes. Dus met smakeloze, slappe vetstengels hoef je jezelf niet meer te vervelen. Het kan zijn dat je slappe friet met dubbele mayo helemaal het culinaire einde vindt. Ik in elk geval wel, en dan leg ik dat einde net even anders uit dan de liefhebber bedoelt te zeggen.

Maniok

De ultieme zomerfriet maak je van zongerijpte spullen, ik denk dat je die gedachte wel kunt volgen. In plaats van aardappelen kun je knollen gebruiken die een optater van de tropische hitte krijgen. Zoals de cassave, ook bekend als maniok en yuca. Daar dikke jongens van snijden, in de olie garen, serveren in een puntzak, en hoppa. Daarop een stevige klodder mayo, op smaak gebracht met rode pepers en rode ui. Van cassave kun je puike chips maken, dus friet bakken moet een eitje voor je zijn. Je kunt trouwens van alles doen met een cassave in de keuken: koken, bakken – met knoflook en wat geraspte gember, echt goed te eten! – grillen en stomen. Het is alleen zo dat hier in de klamme polder te weinig mensen dit doen. Ik zou zeggen: pak eens een keer de fiets of de auto en verplaats je naar de dichtstbijzijnde toko. Goed lezen, er staat hier de dichtstbijzijnde.  Dat betekent inderdaad dat de één alleen maar zijn bed hoeft uit te rollen en de ander een serieus ritje voor de boeg heeft. Voor de laatste heb ik een tip: gewoon veel knollen inslaan. Want wie weet bevalt de cassavefriet je goed. Zo niet, dan aan het varken geven en je verlies nemen.Mij mailen heeft geen zin, eigen verantwoordelijkheid en zo, weet je wel. Heb je eenmaal een cassave gescoord, dan niet alvast een rauw stukje proeven. Cassave bevat een stofje waar je lichaam cyanide van maakt, een gif waarmee je zelfs een olifant nog omlegt. Verhitting maakt de stof onschadelijk. Cassave zit vol vezels en dat is zo’n beetje goed voor alles wat je maar kunt bedenken, dus het is zeker verstandig om het spul te eten.

Lekker hipster

Patatje stoof is tegenwoordig weer populair. Geef je stoofvlees een oosters smaakje en dien op met de cassavefriet, dan ben je lekker hipster bezig. Je kunt ook zoutvlees met de friet serveren, dan ben je lekker Surinaams bezig. Vervang het rode pepertje uit de mayo door madame-jeanette en zet een emmer water naast je stoel. Of maak bakkeljauw, die koop je ook in de toko. Eerst de vis ontzouten door te koken, vervolgens op laag vuur drie kwartier zacht laten worden. Graatjes verwijderen en de vis verder stoven met ui, knoflook, tomaat, tomatenpuree, zwarte peper. Op het laatst fijngesneden selderij toevoegen. Lekker met de friet en de hete mayo buiten oppeuzelen en de brand blussen met Parbo-bier. Laten we proosten op zo’n ultralange Gerard Cox-zomer. Na nana nana, na nana nanana nana, na nanana na na nanana nana, na nana na nana nanana nanananana.

Cassavefriet

Ingrediënten

 • 2 stuks cassave, geschild
 • 1 fles zonnebloemolie
 • 3 eidooiers, op kamertemperatuur
 • 1 dl azijn
 • 1 el mosterd fijn
 • 1 el mosterd grof
 • witte peper
 • grof zeezout
 • 1 tl poeder piment d’espelette

Bereiding

Mayonaise

 • Doe in een maatbeker de dooiers, azijn, mosterds, peper, zout en als laatste 5 dl olie
 • Zet de staafmixer in je maatbeker op de bodem
 • Zet hem nu pas aan en trek de mixer langzaam naar boven
 • Het gaat binden
 • Je hebt nu mayonaise

Friet

 • Cassave in gelijke stukken snijden op frietdikte
 • Laat de friet in olie van 180 graden zakken, in de frituur of in de pan Strooi er na het bakken wat grof zeezout overheen
 • Cassave in een schaal of bord serveren met een lekkere klodder mayo. Doe er als laatste nog even wat piment op

Eet smakelijk

Herman den Blijker over cassave