Tarte tatin met appels

Ingrediënten

  • 5 appels (jonagold)
  • 100 g suiker
  • 100 g boter

Voor het bladerdeeg:

  • 150 g bloem
  • 75 g boter
  • 1 el suiker
  • ½ glas water

Bereiding

  • Maak eerst het bladerdeeg
  • Voeg alle ingrediënten samen en kneed er een bal van. Laat die 20 minuten rusten en rol hem dan uit tot een lap.
  • Vulling en verdere bereiding
  • Schil de appels, snijd ze door de helft en haal de klokhuizen eruit.
  • Snijd de helften vervolgens in plakken van ongeveer een centimeter.
  • Zet een (steel)pan op het vuur, smelt de suiker.
  • Voeg als de suiker begint te karamelliseren de boter toe.
  • Leg vervolgens de appelparten dakpansgewijs op het boter-suikermengsel.
  • Haal de steelpan van het vuur.
  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Leg de plak bladerdeeg op de appels en rol de buitenkant van het deeg mooi op langs de rand van de pan.
  • De appels mogen niet meer zichtbaar zijn.
  • Zet de pan in de voorverwarmde oven en laat 25 minuten garen.
  • Haal de tarte tatin uit de oven en laat hem wat afkoelen.
  • Draai de pan in één keer om.
  • Kwast eventueel nog wat gekaramelliseerde suiker over de appels.

Tarte tatin