Hoewel Herman den Blijker regelmatig de wereld afreist voor zijn tv-programma’s, maakt hij tijd om eens te praten over lekker en bewust leven. Maar wel met een kanttekening: “Het moet natuurlijk ook een beetje in je zitten hè. ’t Is net als met lijnen (Herman klopt grijnzend op zijn buik): als je er echt wat aan wilt doen, dan moet je altijd blijven nadenken.”

Duurzaamheid volgens Herman den Blijker

De juiste dingen inkopen gaat volgens den Blijker, als het om eten gaat, bijna automatisch: “Als je een kwaliteitseis voor jezelf bepaalt, jezelf de vraag stelt hoe je wilt leven…  Dan wéét je wanneer je iets goeds in handen hebt. Vanuit mijn oogpunt zijn al die niet-duurzame dingen gewoon niet lekkerder.

In restaurant Las Palmas koken we met vis die duurzaam gevangen is. Als je een rog onder de 7 jaar eet, is ie niet geslachtsrijp. Dat moet je gewoon niet kopen. We halen onze materialen bij leveranciers die er net zo over denken, dat is een kwestie van blijven zoeken tot je iemand hebt die goede spullen verkoopt. In het begin denk je dan dat je beperkt wordt in je keuze, omdat er zo veel op de markt te krijgen is. Dat is even wennen en het is heel makkelijk om al die rotzooi wel te bestellen, maar het heeft zo weinig zin. Als iedereen dat blijft doen, ben je over een paar jaar klaar met je vak. Dan is het over.”

Ecosysteem

De topkok vindt het belangrijk dat we nadenken over dingen die het ecosysteem om zeep helpen. “Het gaat er dan niet meer om of iets lekker is of niet: straks kun je de rest ook niet meer eten. Het is toch allemaal een kringetje hè. Als je lang plezier van goeie dingen wilt hebben, dan moet je het wel zo laten zoals het bedoeld is.

Dat is niet zo’n moeilijke keuze eigenlijk. Het is meer het bewust maken van een hele grote groep mensen die dat nog niet zien zitten. En meestal heb je dat niet allemaal in je eigen hand, bijvoorbeeld als het over nucleair afval gaat, maar je bent wel onderdeel van het systeem. Je kunt er over nadenken. Iets dat, en dan bedoel ik sociaal maatschappelijk en verantwoord nadenken en zo, volgens mij niet van nature in ons bloed zit. Ieder mens is toch een op zichzelf staand ding, een egoïst. Er zit nog steeds iets van een beest in ons. Aan de andere kant hebben de mensen soms ook weer te veel hersens, als je bijvoorbeeld kijkt naar al dat religieuze gedoe bijvoorbeeld.

Producten uit je buurt

Bij bewust leven komt het er ook op aan dat je je bewust bent van wat er in je omgeving te krijgen is volgens Herman. “Bij ‘Herman Helpt!’ kwamen we ooit terecht bij een gezin op een eiland, daar sprong de vis bijna op je bord. Maar wat aten ze de hele dag? Frikadellen die gebakken werden in oud vet. Die frikadellen moesten geïmporteerd worden naar dat eiland toe, hartstikke duur, in alle opzichten. Terwijl de vissers bij die mensen op het terrein sliepen, overal vond je schubben, in de douches, je vond ze bijna in je bed. Maar ze hadden nog nooit de moeite genomen om die vis eens te eten. Ze konden zo een zeeduivel, supervers, meekrijgen vanaf het werk maar hadden het nooit gegeten. Dat heeft me echt zó verbaasd. Hoe kun je zo leven?”

Leven naar wie je bent

Natuurlijk verschilt het per individu waar ie blij mee is. Herman vertelt: “In ons programma zien we vaak mensen die ergens de weg zijn kwijtgeraakt. Dan gaan ze allerlei dingen doen waardoor hun blik vertroebelt en ze niet meer de goeie dingen zien. Als je dan alle shit er omheen wegknijpt en met ze teruggaat naar het begin: waarom is iemand ooit begonnen met zo’n vak, waar worden ze blij van, wat is hun doel geweest…. Dan zie je ze ter plekke weer energie krijgen.

Het is het makkelijkste wat er is. Als iemand bij zichzelf weggaat, uit z’n eigen ik stapt… Dan zinkt ie op een gegeven moment. Waarom streeft iemand doelen na die je zo loodzwaar maken? Dat begrijp ik niet, dat kan ook niet. Waarom slaat iemand links af als ie eigenlijk naar rechts wil? Waar word je door beïnvloed? Hoe zit dat in elkaar? Dat intrigeert me wel. Waarom blijf je soms toch dingen doen waarvan je weet dat het niet goed gaat?

Voor mij geldt in elk geval dat ik de dingen doe die me blij maken. Ik hou van lekker koken, van lekker eten en ik betrap mezelf er altijd weer op dat ik met mijn vingers in het eten zit, dingen zit te proeven en voelen. Bijna gênant. Terwijl mijn schoonmoeder nota bene garnalen kan pellen met mes en vork. Maar dit is wat ik leuk vind en gelukkig is er een markt voor. Ik had niet geweten wat ik anders had moeten doen. Als niemand het eten lekker zou vinden, en ik alleen wel… Dan had ik een probleem gehad. “

Gemanipuleerd eten

In het vak van Herman  wordt momenteel geëxperimenteerd met kennis uit de medische wetenschap. Herman: “Je ziet een hoop nieuwe dingen op het gebied van smaakjes in een geconcentreerde pil. Ik vind dat wel interessant, dan stop je zo’n pil in je mond en denkt ‘ik heb een kist komkommers in mijn hoofd’. Dat vind ik knap. Als dat leuk en netjes is, is het net tovenarij. Misschien dat ik, als ik oud ben en zo’n hele ganzenleverterrine niet meer kan verdragen, best open zou staan voor zo’n pilletje om éven die smaak te proeven. Maar dat genetisch gemanipuleer waarbij je een tomaat kunt kweken die eruit ziet als een aardbei? Dat hoeft van mij niet. Als je de wetenschap goed gebruikt, kan het heel mooi zijn. De vraag is natuurlijk hoe je die kennis toepast, het is heel gevaarlijk om kennis te misbruiken of voor nutteloze dingen te gaan gebruiken. “

Meegeven

Op de vraag wat hij de  lezers van Green Magazine zou willen meegeven, antwoordt hij: “Dat is heel algemeen eigenlijk: het gaat mij goed af als ik doe waar ik in geloof. Als ik dicht bij mezelf blijf staan en heel erg mijn gevoel achter na ga. Ik neem de dingen zoals ze zijn. In dit restaurant zijn we vanaf de bodem begonnen, er was niks. Als ik er over na had gedacht hoeveel klanten er nodig zijn om al die mensen hier aan het werk te houden, dan was ik gestikt. Je moet naar je eerste ingeving luisteren, wat voor verhaal je later ook verzint. Als dat eerste gevoel goed zit, moet je de dingen doen die je moet doen.”

Het gesprek met Herman den Blijker was er eentje in een rij van bijzondere ontmoetingen (voor Green Magazine) 

Lifestyle

Loyalty kaart

Om te profiteren van alle voordelen heeft u een persoonlijke loyalty Las Palmas Card nodig, geregistreerd op naam en huidige adres. De loyalty Las Palmas Card aanvragen is heel eenvoudig. Dat kan via deze site of bij de receptie van Restaurant las Palmas.

Tweets uit Las Palmas

Dames en heren,, onze Take-Out is geopend,,,, #sushi #sashimi #nigiri #pokebowl #sushibox #takeout #sushitakeaway… https://t.co/bvKWhZvcuV